Acest eveniment special, care se va desfășura în biserica Frauenkirche – simbol al reconcilierii și al păcii, va reprezenta o trecere în revistă a realizărilor culturale dinaintea și din timpul Germaniei unite, informează site-ul europaeische-kulturstiftung.de.
Programul muzical al serii va fi asigurat de soprana Angela Gheorghiu, care a anunțat și pe pagina sa de Facebook participarea la acest eveniment, de tenorul german Jonas Kaufmann și de Filarmonica de Tineret a Mării Baltice, sub bagheta lui Kristjan Järvi, care vor primi, de asemenea, trofee realizate de sculptorul Sven Schubert.
Printre câștigătorii care vor fi prezenți la gală se mai numără actorul și muzicianul Manfred King, pictorul și sculptorul Georg Baselitz, actrița Katrin Sass și fostul prim-ministru spaniol Felipe González.
În plus, dintre cei care vor lua cuvântul în cadrul galei au fost nominalizați pianistul și dirijorul israelian Daniel Barenboim, directorul muzical al Operei de Stat din Berlin, francezul Dominique Meyer, directorul Operei de Stat din Viena, soprana germană Simone Kermes și actorul german Charles Brauer.
Premiile culturale europene (European Cultural Awards/ die Europäischen Kulturpreise) sunt acordate de Fundația Culturală Pro Europa, care a fost înființată, la Basel, în anul 1993, în cooperare cu Fundația Frauenkirche, Dresda.
Angela Gheorghiu, un star al operei internaționale, s-a născut la Adjud. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea”, remarca presa, în acea perioadă.
De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneția, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg și multe altele.
Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincții, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris și titlurile de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, dar și de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași. În același an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decorație acordată de către președintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii românești în străinătate.